Tüzüğümüz
Dernek Tüzüğümüz
Madde 1) Derneğin Adı ve Merkezi
İlgili T.C Yasa Tüzük ve Yönetmelikler uyarınca, amaç ve hizmet konuları doğrultusunda çalışmak üzere Uzakyol Baş Mühendisler Derneği kurulmuştur.
Derneğin merkezi İstanbul’dur. Adresi: “GADEM (Gündüz Aybay Denizcilik Merkezi,) Caferağa, Albay Faik Sözdener Cad. No:9, 34710 Kadıköy/İstanbul” dur.
Merkez dahilinde adres değişikliği yapmaya Yönetim Kurulu yetkilidir.
Madde 2) Derneğin Amacı
Derneğin amacı,
Lisans mezunu Uzakyol Vardiya Mühendislerini, sırası ile Uzakyol 2.Mühendisiliğine ,Uzakyol Baş Mühendisliğine ve/veya kara tesisleri ile Armatörlük ofislerine yönetici kadrolarına hazırlamak,
Görev tanımlarının karşılığını verebilecek destekleyici yardımcı programlar, kurs ve yüksek lisans gibi eğitimlere yönlendirmek ve aracılık etmek,
Okul döneminden itibaren denizcilik örf ve adetlerine uygun eğitim ve öğretim için gerekli destek ve yönlendirmeyi sağlamak.
Okuldaki, makine bölümü öğrencileri için atölye ve staj uygulamalarının yanında okul desteğinde mesleki yeterliliklerini geliştirecek ,mesleğe ilgiyi artıracak projelere ve kulüplere destek sağlamak,
Lisan eğitimini tamamlayarak, Uzak yol Baş Mühendisi ehliyetine sahip bütün üyelerimizi, Uzakyol Baş Mühendisi paydası altında uzlaştırmak ve ortak hedefler gözetilerek bir çalışma gurubu oluşturmak,
Denizde mobbinge uğrayan her kademedeki deniz ve kara tesisleri ya da denizcilik ofislerinde çalışan gemi makineleri mühendislerinin ,şikayet başvurularını yapabilecekleri bir sisteme öncülük etmek,
Denizcilik ile ilgili, denizciliğe hizmet veya aracılık eden her türlü ticari ve profesyonel aktivitede bulunan mensuplarının birbirlerine karşı dayanışma, yardımlaşma ve gelişmesine katkıda bulunmak, denizcilik kültürünü ve denizciliği tanıtmak ve teşvik etmek, topluma denizciliği sevdirmek konusunda faaliyette bulunmaktır.
Madde 3) Çalışma Konuları, Çalışma Biçimleri ve Faaliyet Alanı
Derneğimiz çalışma konuları, biçimleri ve faaliyet alanları aşağıdaki gibidir:
a- Amacına ulaşmak için Denizcilikle ilgili konularda seminerler, konferanslar tertiplemek, Denizcilik için çağdaş bir eğitim programı hazırlanması konusunda denizcilik eğitimi veren tüm eğitim ve öğretim kurumlarında ve gerekli yasal ortamın hazırlanmasında etkin olmak.
b- Yazılı ve görsel basında destek arayıp bulmak, sorunları sosyal medya, ulusal ve uluslararası platformlara taşımak, radyo, televizyon ve sosyal medyada programlar yapmak ve yapılan programlara katılım sağlamak.
c- Denizcilerin mesleki alanlarında güven ve huzur içinde çalışmalarını sağlayacak standartları oluşturmak ve uygulanması için çalışmalarda bulunmak, bu konularda temasları sağlamak, gerekli haberleşme ve yazışmaları yapmak.
d- Denizcilerin karşılaştıkları sorunların çözümü için, küresel düzeydeki uygulama ve gelişmeleri de göz önüne alarak, konuları araştırmak, incelemeler yapmak, varılan sonuçları paylaşarak platformlar oluşturmak.
e- Benzer amaçlı ulusal ve uluslararası dernek, federasyon, konfederasyon ve benzeri kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapar, kurulu bir federasyona katılır, gerekli izin alınarak derneklerin izinle kurabileceği tesisleri kurar, uluslararası faaliyette bulunur, yurt dışındaki federasyonlara veya kuruluşlara üye olur ve bu kuruluşlarla proje bazında ortak çalışmalar yapar veya yardımlaşır.
f- Yardımlaşma sandığı ve kooperatifler kurarak mesleki, sosyal, hukuki durum ve ihtiyaçlarda üyelerine yardım etmek.
g- Amaçlarını gerçekleştirmek için gerektiği takdirde Genel Kurul kararı ile gayrimenkul arsa taşıt gibi taşınır ve/veya taşınmaz mallar satın alır, ihtiyaç fazlası taşınır ve taşınmaz malları satar, bunları Yönetim Kurulu kararıyla kiralamak veya işletmek.
h- Dernek ve üyeleri menfaatine toplantı, yemek, balo, çay ve geziler tertip etmek. kurslar, seminerler, sempozyumlar ve paneller düzenler, periyodik ve eğitim amaçlı görsel ve basılı yayınlar yapmak.
i- Denizciliğimizin gelişmesi ve geliştirilmesi ile ilgili her türlü toplantı komisyon ve kurullara iştirak etmek ve görüşlerini belirtmek.
j- Gerekli gördüğünde iktisadi işletme açabilir, şirket kurabilir ve kurulu şirketlere ortak olarak iştirak edebilir. Tüzüğünde yazan faaliyetleri doğrudan veya iktisadi işletme/şirket kanalı ile yürütebilir.
k- Gerekli gördüğünde temsilcilikler açmak.
Madde 4) Üyelik Koşulları
En az 4 yıllık lisans eğitimi veren bir denizcilik veya mühendislik okulundan mezun olarak, kanun ve yönetmeliklerin öngördüğü eğitimleri alıp ilgili sınavlardan geçerek Uzakyol Başmühendisliği yeterliliğine haiz olan herkes, Yönetim Kurulu onayıyla derneğe üye olabilir.
Türk vatandaşı olmayanlar, ancak Türk Vatandaşlarında aranan koşullardan başka Türkiye’de ikamet etme hakkına sahip olmaları halinde üye olabilirler.
Dernek çalışma konularına yardımcı olmuş ve olabilecek kişiler derneğe fahri üye olabilirler. Türk Vatandaşı olmayan kişilerde fahri üyelik için ikamet şartı aranmaz. Dernek Yönetim Kurulu, üyelik için yapılan müracaatları en geç 30 gün içinde üyeliğe kabul veya red şeklinde karara bağlayıp, sonucunu müracaat sahibine yazılı şekilde bildirir.
Yönetim Kurulu’nca üyeliğine karar verilen kişi, üye kayıt defterine kaydedilmekle üyelik sıfatını kazanmış olur.
Hiç kimse derneğe üye olmaya zorlanamaz.
Madde 5) Üyelerin Hakları
Dernek üyeleri eşit haklara sahiptir. Her üyenin Genel Kurulda bir oy hakkı vardır. Fahri üyelerin oy kullanma hakkı yoktur ancak genel kurula katılma görüş bildirme hakkı vardır. Fahri üyeler istedikleri takdirde aidat verebilirler.
Madde 6) Üyelerin Yükümlülükleri
Üyelerin yükümlülükleri şunlardır;
a. Ödenti Verme Borcu: Üyelerin vereceği giriş ve yıllık aidat borcu her yılın başında yapılacak ilk Genel Kurulda belirlenir.
b. Diğer Yükümlülükler: Üyeler, dernek tüzüğüne uymak ve derneğe bağlılık göstermekle yükümlüdürler. Her üye derneğin amacına uygun davranmak, özelikle amacının gerçekleşmesini güçleştirici veya engelleyici davranışlardan kaçınmakla yükümlüdür.
Madde 7) Dernek Üyeliğinin Sona Ermesi
Üyeliğin sona ermesi aşağıdaki hallerde gerçekleşir:
Kendiliğinden: Üyelik için kanunda ve tüzükte aranılan nitelikleri sonradan kaybedenlerin dernek üyeliği kendiliğinden sona erer.
Üyelikten çıkma: Hiç kimse dernekte üye kalmaya zorlanamaz. Her üye istifa hakkına sahiptir. Dernekten ayrılmak isteyenler dernek başkanlıklarına verecekleri ayrılıma dilekçesinin Yönetim Kurulunca kabulüne müteakip dernekten ayrılabilirler.
Üyelikten Çıkarılma: Aşağıdaki hallerde ve benzeri durumlarda dernek üyesi Yönetim Kurulu’nun çoğunluk oyu ile üyelikten çıkarılabilir:
a- Dernek çalışmalarına ve toplantılarına katılmayarak, görev almaktan kaçınmak, verilengörevleri yapmamak.
Dernek organlarınca verilen kararlara uymamak veya aykırı davranmak, dernek için zararlı faaliyette bulunulması.
c- Dernek dâhilinde ve haricinde derneğin birlik ve beraberliğini bozucu fiillerde bulunulması.
d- Yazılı ikazlara rağmen üyelik aidatının -farklı aylarda ya da üst üste olmak üzere- toplamda üç ay ödenmemesi
e- Derneğin manevi şahsiyetine yakışmayan ve derneğin amaç ve tüzüğüne aykırı hareket edilmesi.
Dernek üyeliğinden çıkarılanlar üye kayıt defterinden silinir ve Dernek mal varlığından hak iddia edemez.
Dernek tüzüğüne aykırı hareketlerinden dolayı üyelikten çıkartılanların Genel Kurula itiraz hakları vardır.
Üyelikten çıkma halinde, üyelik borçları ve sorumluluğu istifa yazısının tevdii tarihinde, diğer hallerde üyenin dernekteki kaydının silinmesi tarihinde sona erer. Dernek üyeliği sona erenler borçlarını kendilerine yapılan yazılı ihbar tarihinden itibaren en geç 30 gün içinde ödemek zorundadırlar. Yazılı şekil şartı posta yolu vasıtasıyla yerine getirilebilir.
Madde 8) Derneğin Zorunlu Organları
Derneğin zorunlu organları aşağıdaki gibidir. Yönetim Kurulunun önerisi ve Genel Kurulun salt çoğunluğu ile aşağıdaki kurulların dışında organlar oluşturulabilir.
- Genel Kurul
- Yönetim Kurulu
- Denetleme Kurulu
Madde 9) Dernek Genel Kurulunun Toplanma Şekli ve Zamanı
Genel Kurul, Dernek tüzüğü uyarınca Genel Kurula katılma hakkı bulunan ve derneğe hiçbir şekilde aidat borcu olmayan üyelerden oluşur.
Olağan genel kurul toplantıları, 3 yılda bir Mayıs ayında Yönetim Kurulunun uygun gördüğü tarih ve saatte gerçekleştirilir. Genel Kurul, mali işleri görüşmek üzere 3 yılda bir Mayıs ayı içinde olağan olarak toplanır.
Olağan genel kurul toplantıları dışında Genel Kurul; Yönetim ve Denetim Kurulu’nun gerekli gördüğü hallerde veya dernek üyelerinden beşte birinin yazılı isteği üzerine olağanüstü şekilde toplanır. Olağanüstü Genel Kurulda sadece çağrısında belirtilen gündem maddeleri görüşülebilir. Divan veya Genel Kurul gündeme ek madde ekleyemez.
Denetim Kurulunun veya Dernek üyelerinin beşte birinin yazılı isteği üzerine, Yönetim Kurulu, Genel Kurulu bir ay içinde toplantıya çağırmazsa, Denetim Kurulu veya toplantı isteğinde bulunan üyelerden birinin müracaatı üzerine mahalli sulh hukuk hakimi duruşma yaparak dernek üyeleri arasından üç kişilik bir heyeti Genel Kurulu toplantıya çağırmakla görevlendirir.
Olağan Genel Kurul toplantılarının en geç 3 yılda bir yapılması zorunludur.
Bütün üyelerin bir araya gelmeksizin yazılı katılımıyla alınan kararlar geçerlidir.
Bu şekilde karar alınması olağan toplantı yerine geçmez.
Madde 10) Genel Kurula Çağrı
Genel Kurul’u toplantıya çağırma yetkisi Yönetim Kurulu’na aittir.
Yönetim Kurulu genel kurul toplantılarına çağrısını dernek tüzüğüne göre Genel Kurula katılma hakkı bulunan üyeleri tespit eden liste üzerinden yapar.
Genel Kurula katılacak üyeler, toplantı tarihinden en az on beş gün önceden günü, saati yeri ve toplantı gündemini ihtiva eden metnin mahalli bir gazete ile ilan edilmesi, dernek internet sitesinde duyurulması, ve ayrıca kendilerine iadeli taahhütlü posta veya elektronik posta yapılmak suretiyle toplantıya çağırır.
Madde 11) Genel Kurul Toplantı ve Karar Yeter Sayıları
Genel Kurul, dernek tüzüğüne göre Genel Kurula katılma ve oy hakkı bulunan üyelerin salt çoğunluğunun katılmasıyla toplanır. İlk toplantıda yeter sayı sağlanamazsa ikinci toplantıda çoğunluk aranmaz. Ancak ikinci toplantıya katılan üye sayısı, dernek Yönetim ve Denetim Kurulları üye tam sayısı toplamının iki katından az olamaz.
Toplantıda çoğunluk sağlanamaması nedeni ile toplantı gerçekleştirilemezse, ikinci toplantının hangi gün yapılacağı da belirtilir. Toplantı başka bir sebeple ileri bir tarihe ertelenirse durum erteleme sebepleri belirtilmek sureti ile toplantı ilanının yapıldığı gazetede veya dernek internet sitesinde ikinci bir ilan verilerek duyurulur. İlk toplantı günü ile ikinci toplantı arasında bırakılacak zaman bir haftadan az olamaz. Ancak ikinci toplantının ertelenme tarihinden itibaren en geç iki ay içerisinde Genel Kurulun yapılması zorunludur.
Genel Kurul toplantısının bir defadan fazla ertelenmesine karar verilemez.
Genel kurul kararları, toplantıya katılan üyelerin salt çoğunluğuyla alınır. Şu kadar ki, tüzük değişikliği ve derneğin feshi kararları, ancak toplantıya katılan üyelerin üçte iki çoğunluğuyla alınabilir.
Madde 12) Genel Kurul Toplantısı Usulü
Genel Kurula katılacak üyeler kimlik kartlarını göstererek Yönetim Kurulu’nca düzenlenen listedeki adları karşısına imza atarak toplantı yerine giriş sağlarlar.
Bu listeye göre yeter sayıda üyenin temsili sağlanmışsa durum bir tutanakla saptanır ve toplantı, Yönetim Kurulu başkanı veya görevlendireceği Yönetim Kurulu üyelerinden biri tarafından açılır. Açılıştan sonra toplantıyı yönetmek üzere açık oyla bir Başkan ve yeteri kadar başkan vekili ile katip üyeden oluşan Divan Kurulu seçilir.
Toplantının yönetimi Divan Başkanına aittir. Genel Kurul toplantısında yalnız gündemde yer alan maddeler görüşülür ve karara bağlanır. Ancak toplantıda hazır bulunan üyelerin en az On’da Bir’i tarafından görüşülmesi istenen konuların da gündeme alınması zorunludur.
Genel kurulda, aksine karar alınmamışsa, yönetim ve denetim kurulu üyelerin seçimleri gizli oylama ile diğer konulardaki kararlar ise açık olarak oylanır.
Gizli oylama “gizli oy verme ve açık tasnif” şeklinde yapılır. Gizli oylar Yönetim Kurulu tarafından mühürlenmiş kağıtların veya oy pusulalarının üyeler tarafından gereği yapıldıktan sonra mühürlenmiş bir zarfa konarak içi boş bir kaba atılması ile toplanan ve oy vermenin bitiminden sonra açık dökümü yapılarak sayılan oylardır.
Açık oylamada ise Divan Kurulunun salt oy çokluğuyla belirleyeceği yöntem uygulanır.
Toplantı tutanağı katipler tarafından tanzim edilir. Tutanağı Divan Kurulu başkanı ve katipler birlikte imzalar. Toplantı sonunda bütün tutanak ve belgeler Yönetim Kuruluna seçilen üyelerden birine imzası karşılığı teslim edilir.
Madde 13) Genel Kurul Görev ve Yetkileri
Aşağıda yazılı hususlar Genel Kurul toplantısında görüşülüp karara bağlanır:
a- Genel kurula katılmış olan üyelerin oy çokluğu ile Dernek organlarını seçmek.
b- Genel kurula katılmış olan üyelerin 2/3 (üçte iki oy) çokluğu ile Dernek tüzüğünün değiştirilmesi mümkündür.
c- Yönetim ve Denetim Kurulları raporlarının görüşülmesi, Yönetim Kurulunun faaliyet ve
hesaplarından ötürü ibra edilmesi
d- Genel kurula katılmış olan üyelerin oy çokluğu ile Yönetim Kurulunca hazırlanan bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabul edilmesi, bütçede yer almayan harcama veya yatırım kalemleri ile ilgili olarak Yönetim Kuruluna bütçenin %30 undan fazla harcama yapılması istemesi halinde bu miktarı belirterek yetki vermek.
e- Genel kurula katılmış olan üyelerin çokluğu ile Dernek için gerekli taşınmaz malların satın alınması veya mevcut taşınmaz malların satılması hususunda Yönetim Kuruluna yetki verilmesi.
f- Genel kurula katılmış olan üyelerin çokluğu ile Derneğin Federasyona katılması veya ayrılmasına karar vermek, üye olduğu Federasyonlar için derneği temsil edecek delege veya temsilcileri seçmek.
g- Derneğin uluslararası faaliyette bulunması, Yurt dışındaki dernek veya kuruluşlara üye olarak katılması veya ayrılmasına karar vermek.
h- Genel kurula katılmış olan üyelerin 2/3 (üçte iki oy) çokluğu ile Derneğin feshedilmesi,
i- Genel kurula katılmış olan delegelerin oy çokluğu ile Yasada ve Tüzükte Genel Kurul’a verilmiş diğer görevleri yerine getirmek,
j- Yıllık aidat ve giriş aidatı miktarlarının belirlenmesi,
k- Genel kurula katılmış olan delegelerin oy çokluğu ile Yönetim Kurulu tarafından verilecek üyelikten çıkarma kararlarına karşı yapılacak itirazları karara bağlamak.
l- Yönetim Kuruluna prensip niteliğinde teklifler vermek.
Madde 14) Yönetim Kurulunun Oluşumu, Görev ve Yetkileri
Yönetim Kurulu; dernek üyeleri arasından yedi asil ve beş yedek üye olarak Genel Kurulca gizli oy ile seçilir.
Genel Kurulca seçilen Yönetim Kurulu üyeleri seçimi takiben on gün içerisinde toplanarak kendi aralarından bir Başkan, bir Başkan Vekili veya Yardımcısı, bir Genel Sekreter ve bir Sayman Üye seçerek görev bölüşümü yaparlar. Yönetim Kurulu gerek duyduğu durumlarda diğer üyelere dernek faaliyetleri ile ilgili görev bölüşümü yapabilir.
Asil üyelerden boşalma olduğu takdirde yedek üyelerin göreve çağrılması zorunludur.
Lüzum gördüğü takdirde Yönetim Kurulu toplantılarına üyeleri ile müşavirlerini davet eder. Bu üyelerin oy hakları yoktur. Haklı bir sebep göstermeksizin Yönetim Kurulu toplantılarına üst üste 3 defa katılmayan Yönetim Kurulu üyelerine imza mukabilinde ihtar gönderilir. Buna rağmen üye müteakip toplantıya mazeretsiz iştirak etmediği takdirde de görevinden istifa etmiş sayılır.
Yönetim Kurulunun Görev ve Yetkileri şu şekildedir;
a- Derneği temsil etmek veya bu hususta üyelerinden bir veya bir kaçına yetki vermek.
b- Derneğin gelir-gider hesapları işlemleri yapmak ve gelecek dönem bütçesini hazırlayarak Genel Kurula sunmak.
c- Türk vatandaşı olmayanların dernek üyeliğine kabulü halinde bunları 10 gün içerisinde mahallin en büyük mülki amirliğine bildirmek,
d- Dernek tüzüğünün ve mevzuatın verdiği işleri yapmak,
Derneği yönetmek, derneği, idari, mali ve hukuki yükümlülükler altına sokacak bilcümle anlaşma ve işlemleri yapmak, genel surette feragat, sulh, ibra ve tahkim konularında ilgili organların verdiği yetkileri kullanmak ve bu tasarruflarda bulunmak,
e- Genel Kurulu toplantıya çağırmak ve gündemini yapmak
f- Genel Kurul kararlarını yerine getirmek,
g- Derneğe müdür, memur ve benzeri personeli almak ve bunları görevlerinden çıkarmak, ödenekleri tespit etmek.
h- Noterden destekli Üye Defteri, Yönetim Kurulu Karar Defteri, Gelen Giden Evrak Kayıt Defteri, Bütçe ve Kati Hesap Kayıt defterleri, Demirbaş defteri, Yevmiye ve Defteri kebir ile gerekli yardımcı defterleri usulüne uygun olarak tutmak ve yıllık dernek bilançosunu yaptırmak.
i- Üyelik kaydını üye kayıt defterine ve Dernekler Bilgi Sistemine (DERBİS) kaydetme veya silmek,
j- Genel Kurulun görevlendirmesi halinde dernek adına mal edinme, kullanma, kiralama ve giderler konusunda karar verme.
Madde 15) Yönetim Kurulu Toplantıları Toplantı Usulü ve Toplantı ve Karar Yeter Sayıları
Yönetim Kurulu en az ayda bir kez dernek ikametgahında önceden kararlaştıracağı belirli gün ve saatte çağrısız toplanır.
Toplantı gündemi Genel Sekreter tarafından hazırlanarak yedi gün önceden Yönetim Kurulu ve Denetleme Kurulu üyelerine duyurur. Her üye dilediğinde gündeme madde ilave ettirebilir.
Yönetim Kurulu üye tam sayısının salt çoğunluğunun hazır bulunuşu ile toplanır. Kararlar oy çoğunluğu ile alınır. Oyların eşit olması durumunda başkanın oyu çoğunluğu sağlamış olur.
Yönetim Kurulu üye sayısı, boşalmalar sebebi ile yedeklerinin getirilmesinden sonra üye tam sayısının yarısından aşağı düşerse, Genel Kurul mevcut Yönetim Kurulu üyeleri veya Denetim Kurulu tarafından bir ay içerisinde toplantıya çağrılır. Çağrının yapılmaması halinde dernek üyelerinden birinin başvurması üzerine mahallin sulh hukuk hakimi duruşma yaparak dernek üyeleri arasından seçeceği üç kişiyi bir ay içinde Genel Kurulu toplamakla görevlendirir.
Madde 16) Yönetim Kurulu Başkanının Görev ve Yetkileri
Yönetim Kurulu Başkanının görev ve yetkileri şunlardır;
a- Derneği temsille birlikte sevk ve idare eder. Ayrıca Yönetim Kurulu toplantılarına başkanlık eder ve alınan kararların uygulanmasını sağlar.
b- Genel kurulca yapılan seçimi izleyen otuz gün içerisinde, yönetim ve denetim kurulu ile derneğin diğer organlarına seçilen asil ve yedek üyeleri mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlar. DERBIS’te ve Derneğe ait defterlerde tutulması gereken kayıtların tutulmasını sağlar.
c- Derneğin yılsonu itibarıyla faaliyetlerini, gelir ve gider işlemlerinin sonuçlarını düzenleyeceği beyannameyi her yıl en geç nisan ayı sonuna kadar mülki idare amirliğine verilmesini sağlar.
d- Yurt dışından yardım alınması halinde, bu yardımların bankalar aracılığıyla alınmasını sağlar.
e- Derneğin edindiği taşınmazları, tapuya tescilinden itibaren bir ay içersin de mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlar.
f- Derneğin temsilcilik açması halinde, temsilciliğin adresi ve görevlendirilecek kişi veya kişilerin mülki idare amirliğine bildirilmesini sağlar.
g- Önemli ve acele konularda Yönetim Kurulunu toplantıya çağırır. Merkez ve şube görevlerinin etkin ve verimli yapılmasını teşvikle birlikte bu konuda öncülük yapar. Derneğe bağlı tüm kuruluşlar dahil her türlü çalışmaları denetler ve inceleme yapama yetkisine sahiptir.
h- Yönetim Kurulunun görüşleri doğrultusunda basın toplantısı yapmak, basın yayın organlarında ve sosyal medyada konuşma yapmak yetkisi Başkana aittir. Başkan bu yetkisini gerekli gördüğü durumlarda Yönetim Kuruluna bilgi vererek diğer Yönetim Kurulu üyelerinden birine devredebilir.
i- Başkan Yardımcısı, Genel Sekreter ve Saymanın görev ve yetkilerini düzenler, Yönetim Kuruluna sunar ve bu görevlerin yerine getirilmesini sağlar.
j- Mevzuatta dernek başkanınca yapılması gerektiği belirtilen diğer konulardaki görevleri yapar, yetkilerini kullanır.
Madde 17) Denetim Kurulunun Oluşumu, Görev ve Yetkileri
Denetim Kurulu üç asıl ve üç yedek üye olmak üzere dernek üyeleri arasında Genel Kurulca seçilir. Tüzükte gösterilen görevleri yerine getirir ve gerekli gördüğü Yönetim Kurulu toplantılarına katılır.
Kurul gelir gider hesaplarını, bunların dayandığı belge ve kayıtları muhasebeye ait defterlerini denetleme görevini en az bir yıl aralıklarla yapar ve denetleme sonuçlarını bir rapor halinde Yönetim Kuruluna ve toplandığında Genel Kurula sunar.
Gerekli gördüğü hallerde Yönetim Kurulunu uyarır, kayıt ve işlemlerde gördüğü yanlışları, noksanları ve usulsüzlükleri Yönetim Kurulu’na yazı ile bildirir, bunların giderilip giderilmediğini takip ve kontrol eder, gerekiyorsa denetleme sonuçlarına göre, Genel Kurul’un olağanüstü toplantıya çağrılmasını ister.
Madde 18) Derneğin Gelir Kaynakları
a- Üye aidatları: Dernek üyelerinin ödeyeceği yıllık aidat miktarları, Yönetim Kurulu tarafından Denetim Kurulunun da görüşleri alınarak belirlenir ve Genel Kurula önerilir. Genel Kurul toplantılarında bu aidatı belirler.
b- Dernekçe yapılan yayınlar, tertiplenen piyango, balo, eğlence, temsil, konser, gezinti, gösteri, spor yarışması ve konferans gibi sosyal faaliyetlerden elde edilen gelirler.
c- Derneğin mal varlığından, işletmelerinden yada ticari faaliyetlerden elde edilen gelirler.
d- Bağışlar ve yardımlar
e- Yardım toplama hakkındaki mevzuat hükümlerine uygun olarak toplanacak bağış ve yardımlar
f- Banka faizleri ve diğer gelirler
Dernek dış ülkelerdeki, gerçek ve tüzel kişilerden veya diğer kuruluşlardan yardım alabilmek için önce İç İşleri Bakanlığı’nın iznini alması gerekir.
Madde 19) Derneğin Gelir ve Gider İşlemleri
Derneğin parası Yönetim Kurulu’nun uygun bulacağı bankalarda açılacak hesaplara yatırılır. Ödemeler birisi Sayman Üye olmak koşuluyla Yönetim Kurulu üyelerinden herhangi birinin imzalarını taşıyan talimatlar ve/veya çek ile yapılır. Yönetim Kurulu dernek kasasında günlük işlerin yürütülmesi için yeterli miktarda nakit para bulundurabilir.
Dernek gelirleri “Alındı Belgesi” ile tahsil edilir. Dernek gelirlerinin bankalar aracılığı ile tahsili halinde banka tarafından düzenlenen dekont veya hesap özeti gibi belgeler alındı belgesi yerine geçer.
Dernek giderleri ise fatura, perakende satış fişi, serbest meslek makbuzu gibi harcama belgeleri ile yapılır. Ancak Gelir Vergisi Kanununun 94’üncü maddesi kapsamına göre “Gider Pusulası” veya “Gider Makbuzu” düzenlenir.
Dernek gelirlerinin tahsilinde kullanılacak “Alındı Belgeleri” Yönetim Kurulu kararıyla matbaaya bastırılır. Alındı belgelerinin bastırılması, kontrolü, bu alındı belgelerinin kullanımına ve toplanılan gelirlerin teslimine ilişkin hususlarda Dernekler Yönetmeliği’nin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.
Dernek adına gelir tahsil edecek kişi veya kişiler, yetki süresini de belirtmek suretiyle, Yönetim Kurulu kararı ile tespit edilir ve ancak adlarına düzenlenen yetki belgelerinin bir suretinin dernekler birimine verilmesinden itibaren gelir tahsil etmeye başlayabilirler.
Yetki belgesinin kullanımı, yenilenmesi, iadesi ve sair hususlarda Dernekler Yönetmeliği’nin ilgili hükümlerine göre hareket edilir.
Madde 20) Gelir ve Gider ile Borçlanma Usulleri
Dernek amacını gerçekleştirmek ve faaliyetlerini yürütebilmek için ihtiyaç duyulması halinde yönetim kurulu kararı ile borçlanma yapabilir. Bu borçlanma kredili mal ve hizmet alımı konularında olabileceği gibi, nakit olarak da yapılabilir. Ancak bu borçlanma derneğin gelir kaynakları ile karşılanamayacak miktarlarda ve derneği ödeme güçlüğüne düşürecek nitelikte yapılamaz.
Dernek adına gazete, dergi ve öteki basılı eserler vererek bunlar karşılığında para ve yardım toplayabilir.
Madde 21) Derneğin iç Denetimi
Derneğin iç denetimi Dernekler Kanunu ve Dernek Tüzüğü’ne göre Denetim Kurulu’nca gerçekleştirilir. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya Denetim kurulu tarafından iç denetim yapılabileceği gibi, bağımsız denetim kuruluşlarına da denetim yaptırılabilir. Genel Kurul, Yönetim Kurulu veya bağımsız denetim kuruluşlarınca denetim yapılmış olması, Denetim Kurulunun yükümlülüğünü ortadan kaldırmaz.
Madde 22) Derneğin Feshi ve Tasfiye
Genel kurulca fesih kararı verildiğinde, derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi son yönetim kurulu üyelerinden oluşan tasfiye kurulunca yapılır. Bu işlemlere, feshe ilişkin genel kurul kararının alındığı veya kendiliğinden sona erme halinin kesinleştiği tarihten itibaren başlanır. Tasfiye süresi içinde bütün işlemlerde dernek adının başında “Tasfiye Halinde” ibaresi kullanılır.
Tasfiye kurulu, mevzuata uygun olarak derneğin para, mal ve haklarının tasfiyesi işlemlerini baştan sonuna kadar tamamlamakla görevli ve yetkilidir. Bu kurul, önce derneğin hesaplarını inceler. İnceleme esnasında derneğe ait defterler, alındı belgeleri, harcama belgeleri, tapu ve banka kayıtları ile diğer belgelerinin tespiti yapılarak varlık ve yükümlülükleri bir tutanağa bağlanır. Tasfiye işlemeleri sırasında derneğin alacaklılarına çağrıda bulunulur ve varsa malları paraya çevrilerek alacaklılara ödenir. Derneğin alacaklı olması durumunda alacaklar tahsil edilir. Alacakların tahsil edilmesi ve borçların ödenmesinden sonra kalan tüm para, mal ve hakları Denizcilik Fakültesi Mezunları (YDO) Sosyal Yardım Vakfı ( DEFAV )’a devredilir.
Tasfiyeye ilişkin tüm işlemler tasfiye tutanağında gösterilir ve tasfiye işlemleri, mülki idare amirliklerince haklı bir nedene dayanılarak verilen ek süreler hariç üç ay içinde tamamlanır.
Derneğin para, mal ve haklarının tasfiye ve intikal işlemlerinin tamamlanmasını müteakip tasfiye kurulu tarafından durumun yedi gün içinde bir yazı ile dernek merkezinin bulunduğu yerin mülki idare amirliğine bildirilmesi ve bu yazıya tasfiye tutanağının da eklenmesi zorunludur.
Derneğin defter ve belgelerini tasfiye kurulu sıfatıyla son yönetim kurulu üyeleri saklamakla görevlidir. Bu görev, bir yönetim kurulu üyesine de verilebilir. Bu defter ve belgelerin saklanma süresi beş yıldır.
Madde 23) Lokal ve Tesis Açma
Dernek, ilgili mercilerden izin almak koşulu ile lokal ve dinlenme tesisi açabilir, işletebilir veya işlettirebilir.
Madde 24) Sandık Kurma
Dernek sağlanan karı üyelerine paylaştırmamak, gelir, faiz veya başka adlarla üyelerine aktarmamak şartıyla üyelerinin yiyecek, giyecek gibi zaruri ihtiyaç maddelerini ve diğer mal ve hizmetlerle kısa vadeli kredi ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile sandık kurabilir.
Madde 25) Defter ve Kayıtlar
Dernek aşağıda yazılı defterleri tutar
a- Üye Kayıt Defteri: Derneğe girenlerin kimlikleri,derneğe giriş tarihleri bu deftere yazılır
b- Karar Defteri: Yönetim kurullarının kararları tarih ve numarası ile bu deftere yazılır ve kararların altı başkan ve üyelerce imzalanır.
c- Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evrak tarih ve numarası ile bu defterekaydolur. Gelen evrakın asılları ve giden evrakın kopyaları dosyalarında saklanır.
d- İşletme Hesabı Defteri: Dernek namına alınan bütün paraların alındıkları ve harcanan paranın verildikleri yerler açık ve düzenli olarak bu defterde gösterilir.
e- Bütçe Kesin Hesap ve Bilanço Defteri: Bütçe kesin hesap ve bilanço bu deftere işlenir.
f- Demirbaş Defteri: Derneğe ait demirbaşlar bu deftere işlenir.
Dernek ayrıca üye aidat ve tahakkuk ve tahsilatını takip etmek üzere yardımcı defterler ile yeteri kadar muhasebe yardımcı defteri gibi muamelatı kolaylaştırıcı defterler de tutabilir.
Madde 26) Diğer Hükümler
Bu tüzükte belirtilmemiş hususlarda Dernekler Kanunu, Türk Medeni Kanun ve bu kanunlara atfen çıkartılmış olan Dernekler Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuatın dernekler hakkındaki hükümleri uygulanır.
GEÇİCİ MADDE 1:
Dernek yıllık üye aidat miktarları yapılacak ilk genel kurula kadar geçici yönetim kurulu tarafından belirlenir.
GEÇİCİ MADDE 2:
İlk Genel Kurulda Dernek organları oluşturulana kadar derneği temsil edecek ve dernekle ilgili iş ve işlemleri yürütecek olan Kurucu Yönetim Kurulu aşağıda belirtilmiştir.